Mød medlemmerne // Rynkeby Maskinfabrik A/S
Der er etableret mange nye virksomheder i Kerteminde Kommune de seneste år, men kommunen er også hjemsted for særdeles veletablerede virksomheder. Det gælder for eksempel Rynkeby Maskinfabrik, som i 2025 kan fejre 130-års jubilæum.
Samme beliggenhed, nye maskiner
Fabrikken ligger stadig på den grund i Rynkeby, hvor maskinbygger Jacob Rasmussen etablerede sin virksomhed i 1895. Dengang arbejde grundlæggeren i et baghus. I dag er fabriksarealet udvidet til 6000 m2 under tag, og maskinerne er langt mere avancerede, effektive og præcise. Alligevel er det tydeligt, at Jacob Rasmussens tanker om ordentlighed og det gode håndværk stadig er i fokus på fabrikken i Rynkeby, hvor værktøj af ældre dato står klar på lageret, hvis en af virksomhedens nuværende eller tidligere kunder skulle få brug for at udskifte eller reparere en komponent, som er produceret på fabrikken.
Specialiseret produktion i mindre serier
Til forskel fra andre maskinfabrikker producerer Rynkeby Maskinfabrik typisk mindre, mere specialiserede serier af komponenter. I 1990’erne flyttede en stor del af den danske maskinproduktion til Asien og Østeuropa, hvor arbejdskraften var billigere. Derfor valgte man i Rynkeby at specialisere sig i avancerede komponenter, og selv om det var en hård periode for virksomheden, er bestyrelsesformand Per Rasmus Rasmussen og administrerende direktør Hans-Christian Schmidt overbeviste om, at omstillingen har gjort virksomheden stærkere.
I dag er Rynkeby Maskinfabrik underleverandør af spåntagende bearbejdning og rundslibning af maskinbearbejdede emner og leverer komponenter til den danske industri. Virksomhedens kunder spænder bredt indenfor forskellige brancher, hvor fællesnævneren er kompleksitet i tolerancer, finish og materialevalg. Rynkeby Maskinfabrik leverer til både store danske og udenlandske virksomheder, i små og mellemstore serier med høje krav til finish og kvalitet, i en kombination af prototyper, engangsprojekter og emner af mere simpel karakter.
”Vi vil gerne have en større platform at stå på. Derfor arbejder vi med en tilgang til nye og eksisterende kunder, hvor vi ikke bare er leverandør, men i højere grad en strategisk samarbejdspartner, som hjælper kunden med at udvikle den bedste løsning”, forklarer Hans-Christian Schmidt, som glæder sig over, at virksomheden i dag har et godt miks af eksisterende og nye produkter, der udfordrer både maskiner og medarbejdere.
Oplæring og høj faglighed
Rynkeby Maskinfabrik har 45 medarbejdere, hvoraf de fleste er faglærte og arbejder i tre skift. ”Vi bruger mange ressourcer på oplæring. Det er avancerede bearbejdningsmaskiner, vi arbejder med og komponenterne er dyre, så det er vigtigt at have medarbejdere, der kender maskinerne godt og kan betjene dem med stor sikkerhed”, forklarer Hans-Christian Schmidt.
I de kommende år har bestyrelsen som ambition at øge omsætningen med 30-40 %. Derfor er der det seneste år investeret i maskiner, robotter, energioptimering og belysning, og så er der naturligvis løbende fokus på efteruddannelse og talentudvikling.
”Det er en udfordring at få dygtige, faglige medarbejdere, så vi gør meget for at fastholde og videreuddanne vores folk, og vi er meget stolte af at have medarbejdere med både 25, 30, 40 og 50 års anciennitet. For os beviser det, at det vi siger om vores arbejdsplads ikke kun er ord, men har hold i virkeligheden”, smiler bestyrelsesformand Per Rasmus Rasmussen.
Erhvervsrådet giver mulighed for netværk
Ud over posten som bestyrelsesformand ved Rynkeby Maskinfabrik er Per Rasmus Rasmussen næstformand i Nordøstfyns Erhvervsråd. Derfor er det kun naturligt at virksomheden er medlem af erhvervsrådet, men for Per er medlemskabet også en måde at dyrke relationen til områdets øvrige erhvervsdrivende. ”Jeg mener, at det er vigtigt, at vi inspirerer hinanden, og at vi indimellem kommer ud og bliver klogere på, hvordan andre driver virksomhed”, forklarer han, og opfordrer både nye og gamle erhvervsdrivende på Nordøstfyn til at gøre brug af erhvervsrådets mange faglige arrangementer og sikre en stærk stemme i det lokalpolitiske erhvervsmiljø.